jump to navigation

NY VITEN & QUIZ-BLOGG 17. august 2011

Posted by erty56 in Populærvitenskap generelt.
trackback

Hei alle på wordpress!

Jeg har skrevet bloggen Realfagshjørnet nå i 4 år, og grunnet avvikling av VGBlogg flyttes Realfagshjørnet hit. Dette er en populærvitenskapelig blogg som fokuserer på moderne fysikk. Artiklene skrives lett forståelig og illustrasjoner brukes hyppig. Jeg legger også ut matte-quizer og grublerier, der løsningsforslag alltid kommer i neste blogg-innlegg etter.

Typiske temaer på bloggen vil være:

1. Kvantefysikk: Finnes det en naturens minste byggesten? Og hva er isåfall det? 

2. Astrofysikk: Hvor gammelt er universet og hvordan vil det utvikle seg videre? Ender det i en “big crunch” eller varer det evig? Er frykten for at kosmiske begivenheter kan utrydde menneskeheten reell?

3. Relativitetsteori: Er tidsreiser mulige?

Bloggen lå på forfatterbloggen hos bokklubben.no de første 3 år og det siste året på VG Blogg. Dersom noen har lyst til å lese eller se på tidligere innlegg er disse tilgjengelig på:

http://www.forfatterbloggen.no/roller/realfag/

http://realfag.vgb.no/


Nå første gangen her på wordpress tenkte jeg vi bare skulle se på en lett matte-nøtt:

OPPGAVE 1 – BRUSFLASKEN

En butikk selger brus for 10 kr og 50 øre. En kunde spør hvor mye selve flasken koster. Butikkdamen svarer 10 kr mer enn korken. Hva kostet egentlig korken?

Alle er selvsagt velkomne til å prøve seg! Løsningsforslag kommer som sagt i neste innlegg.


For å gi et lite inntrykk av hvordan artiklene fremover sånn nogenlunde vil se ut gjengis her en tidligere artikkel om universets fremtid: 

UNIVERSETS FREMTID – EVIG ELLER KOLLAPS?

Hei igjen!

Her kommer første ordinære innlegg på Realfagshjørnet her på VGBLogg. Jeg tenkte vi skulle se på universets fremtid. Vil det vare for evig, eller vil det trekke seg sammen igjen og ende i en big crunch – dvs. tilbake til singulariteten før det store smellet (big bang). De siste årene har det blitt lansert mange alternative teorier til standardmodellen, men vi holder oss til den her. Ihvertfall i første omgang.

I standardmodellen startet altså det hele med big bang. Fremtiden er enten åpent(evig ekspanderende), flatt(først ekspanderende og så konstant størrelse) eller lukket(ender i big crunch. Se illustrasjon:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Merknad: Estimatet 0-2000 milliarder år er ikke 100% sikker viten. I utgangspunktet startet både rom og tid med big bang. Rommet og tiden henger forøvrig nøye sammen i generell relativitetsteori. Vi skal ikke gå i detalj på dette her utenom at rommet(x,y,z) og tiden(t) er likeverdige størrelser i formelsammenheng – en foreteelse har 4 koordinater: x,y,z,t.

Hvis universet er lukket kan man få et nytt big bang etter big crunch – dersom dette gjentas får vi et såkalt pulserende univers. Når jeg sier at et flatt univers etterhvert vil ha en konstant størrelse, vil sikkert mange innvende at det korrekte vil være at utvidelsen blir meget svak – men ikke null. Det kan kanskje være riktig det, men også i et slikt scenario vil utvidelsen bli null som grenseverdi. Dvs. at når tiden går mot uendelig, går utvidelsen mot null. Jeg har sett ganske mange forskjellige scenarier på disse tingene i bøker og tidsskrifter.

En måte å bestemme om universet er åpent, flatt eller lukket er å måle rommets tetthet. Man har en såkalt kritisk tetthet. Dersom rommets tetthet er lik denne tetthet er universet flatt. Ved rommets tetthet < kritisk tetthet er universet åpent, og dersom rommets tetthet > kritisk tetthet er universet lukket. Dagens målinger ligger svært nær den kritiske tetthet, så universet er høyst sannsynlig flatt. Det er også mange andre faktorer som tyder på at universet er flatt.

Med utvidelse menes rett og slett at galaksene fjerner seg fra hverandre. Man spør seg gjerne dernest hva universet egentlig ekspanderer i. Dette er kanskje et noe mer filosofisk spørsmål som sjelden besvares i fysikklitteraturen. Man kan kanskje tenke seg at dette – hva det er – som universet ekspanderer i kanskje har avsatt en slags maksimalstørrelse for oss som nås når utvidelsen stanser etter ca. 1000 milliarder år (se graf). Denne maksimalstørrelsen kan være størrelsen på dette «rommet». Kanskje er det større igjen – men tillater bare at universet får en del av seg. Kanskje vil dette «rommet» også endre seg i størrelse med tiden. Det vi kan vite mer presist igjen er formen på selve universet. Åpent/flatt/lukket-univers er ekvivalent med tre typer former for det hele. Er universet flatt ser det ut som en flat, oval skive, er det lukket ser det ut som en ballong, og er det åpent ser universet ut som en hypersadel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idag finnes som sagt en rekke alternative teorier til standardmodellen. F.eks. fler-univers modeller, modeller med flere “dimensjoner” der vår verden er i den ene av dimensjonene. Eller en modell med 2 universer der vi er i det ene universet og det andre er et slags motstykke til vårt der alt er motsatt av hos oss, osv. Man har også slike modeller med et evig pulserende univers. Altså ingen begynnelse og ingen slutt. Jeg må si noe av dette etterlater hjernen min i et slags logisk vakuum. Dette reiser også mer filosofiske spørsmål som tidenes begynnelse og Guds eksistens. Vi flytter oss over til et område hvor fysikken ikke har noe fasitsvar. Noen av modellene er laget slik at de faktisk utelukker eksistensen av en slags guddom. I standardmodellen kan man derimot anta at Gud startet det hele med the big bang. Fra filosofien kjent som den første ubevegede beveger.

Hilsen erty56.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: