jump to navigation

KONSPIRASJONSTEORIER, KVAKKSALVERI OG ANNET VRØVL 30. september 2011

Posted by erty56 in Populærvitenskap generelt.
trackback

Hei igjen!

Alternativbevegelsen med sine teorier, eller «alternativ-vitenskapen», vinner stadig større terreng og får flere og flere tilhengere. Denne «bevegelsen» bruker vitenskapen som bekreftelse når vitenskapen mener det samme. Mener imidlertid vitenskapen det motsatte, gir dette opphav til de mest absurde konspirasjonsteorier der de anklager vitenskapsmenn for å besitte «hemmeligheter» ikke almenheten såkalt skal ha tilgang på. Jeg tenker vel at hele alternativ-bevegelsen kanskje fyller et slags religiøst tomrom hos det moderne mennesket, som kanskje religionen tidligere tilfredsstilte.

La meg nevne noen eksempler: Dan Brown er en glimrende kriminalforfatter. Bøkene hans er kjempespennende å lese. Problemet er imidlertid at påstandene(fiksjonen) blir tatt til inntekt for å være fakta. Sannheten er imidlertid en ganske annen. Det såkalte hemmelige selskapet «Prieure de Sion» er f.eks. ikke et over 900 år gammelt selskap hvor bl.a. Leonardo da Vinci og Sir Isaac Newton skulle vært ledere. Dokumentet m/Sion-ordenens ledere er en forfalskning som ble plassert i nasjonalbiblioteket i Paris på 1960-tallet. Jeg legger ut følgende lenke til nettsted som gjennomgår de såkalte «fakta» omkring Da Vinci koden:

Davincikoden.info

I Dan Browns bøker kan man også finne absurditeter som beholdere med flere kg. anti-stoff osv. Damian Thompson har skrevet boken Counterknowledge der alt fra kvakksalveri til konspirasjonsteorier gjennomgås. Boken er relativt kort og lettlest og anbefales.

Et annet eksempel er homøopati. Dette kan utifra en naturvitenskapelig betraktning ikke virke. Stoffene er fortynnet så mye at det er kjemisk umulig med noen virkning. Så dersom dette skulle hjelpe, er det altså en ren placebo-effekt. En annen myte som er ute og går – er at kostholdet er viktig i forhold til kviser(acne). Sannheten er imidlertid at tallrike medisinske studier har avkreftet dette. Kostholdet er selvsagt viktig for helsen generelt, men det har ingen påvirkning på acne.

En annen nyttig lenke for oss som er skeptisk til at mennesker blir bortført av aliens som deretter foretar medisinske eksperimenter på dem er

Skeptic.com

Dr. Michael Shermer leder nettstedet, som også finnes som tidsskrift. Shermer har også en fast spalte i vitenskapsbladet Scientific American. Og lenken er vel forøvrig enda mer nyttig for de som ikke er skeptisk til sånt……


Her kommer løsningen av forrige måneds

OPPGAVE 1 – BRUSFLASKEN

Meningen er her at man betrakter flasken og korken, og ser vekk fra andre ting som f.eks. selve brusen. Vi kaller korken x og flasken x + 10 kr, den skulle jo koste 10 kr mer. Da får man:

x + x + 10 kr = 10,50 kr

2x = 10,50 kr – 10 kr

2x = 0,50 kr

x = 0,25 kr

Korken kostet altså 0,25 kr


Til slutt en ny matte-nøtt som er noe vanskeligere:

OPPGAVE 2 – FINN TALLENE

Figuren viser en vilkårlig trekant. Kan denne ha heltallige sider og høyde(h), slik at disse fire (tallene) er fire hele tall i
rekkefølge etter hverandre?


Alle er selvsagt velkomne til å gi et løsningsforslag! Svaret kommer i oktober-innlegget. Hilsen erty56

Kommentarer»

1. KONSPIRASJONSTEORIER, KVAKKSALVERI OG ANNET VRØVL | Realfagshjørnet - 30. september 2011

[…] KONSPIRASJONSTEORIER, KVAKKSALVERI OG ANNET VRØVL […]

2. sindre rudshaug - 6. oktober 2011

Har en morsom matteoppgave til deg og andre som leser. Ta tiden. Jeg brukte 45 minutter.

To menn møtes etter å ikke ha sett hverandre på mange år.
Den ene spør den andre : ”Hvordan går det så, min gode venn?”
Den andre svarer : ”Jo, jeg har fått tre barn siden vi sist snakket sammen”
Den første utbryter : ”Ja, men det var jo hyggelig å høre. Hvor gamle er de?”
Den andre : ”Dersom du multipliserer alderen deres med hverandre, får du tallet 36”
Den første : ”Jeg må ha mere opplysninger enn det, gode venn”
Den andre sier: ”Dersom du legger sammen alderen deres får du like mange vinduer som det huset du ser der borte har”
Den første : ”Jeg må fortsatt ha flere opplysninger”
Den andre : ”Den eldste har rødt hår”
Den første smiler og sier : ”Jamen, nå kan jeg fortelle deg hvor gamle de er”
Hvor gamle er så de tre barna?

Alle opplysninger er gitt, alle opplysninger har relevans og det er ikke noe lureri. Bare ha et åpent sinn og les all informasjon nøye. Kos deg.

erty56 - 23. oktober 2011

Hei sindre, jeg har laget et løsningsforslag. Er imidlertid ikke 100% sikker, så det er fint hvis du legger ut svaret her. Hilsen erty56.

3. TA EN TITT PÅ DENNE! | Realfagshjørnet - 7. oktober 2011

[…] NY NØTT PÅ REALFAGSHJØRNET […]

4. minarki - 23. oktober 2011

Svaret ligger i å forstå hva opplysningene betyr, spesielt opplysning #2. Rekkefølge er ekstremt viktig. Ikke for å være frekk, men hvis du først har kommet fram til en løsningside i denne oppgaven, så vet du med 100% sikkerhet at du har løst den.

Ok

XxYxZ=36

1x1x36
1x2x18
1x3x12
1x4x9
1x6x6
2x2x9
2x3x6
3x3x4
(Hvis ikke jeg har glemt en kombinasjon – ser ut som alle er der)

Svar 1 holder ikke, han har åtte alternativer og må ha flere opplysninger.

1x1x36= 38
1x2x18= 21
1x3x12= 16
1x4x9= 14
1x6x6= 13
2x2x9= 13
2x3x6= 11
3x3x4= 10

Nå blir det gøy, for det er dette man må skjønne for å løse oppgaven.

«Den andre sier: ”Dersom du legger sammen alderen deres får du like mange vinduer som det huset du ser der borte har”»

De står jo og ser på huset begge to, så begge vet hvor mange vinduer det er. Hvis det er 38, 21, 16, 14, 11 eller 10, så hadde svaret vært gitt. Fordi han ber om en opplysning til, så betyr det at antall ruter må være 13, fordi det gir to kombinasjoner. Hurra!

Siste opplysning, som de fleste umiddelbart løser, betyr jo simpelthen at en av de er eldre enn sine søsken. Det er altså ikke blant tvillingene på seks, men den som er 9. Voila!

Barna er 2, 2 og 9:)

Mvh Sindre

5. Stig Rune Pedersen - 26. mars 2013

Du vil altså veldig gjerne at virkeligheten skal være som du tror den er!? Om man ser tilbake har forestillinger om hvordan virkeligheten er basert på eksperimenter aldri stemt overens med virkeligheten siden nye eksperimenter stadig har blitt utført med nye og uventede resultater.
Det finnes bare en måte å komme i kontakt med virkeligheten på!
Informasjon fundamental for den forståelsen er: Mennesket har 3 hovedutviklingsnivåer i forhold til sin forståelse av virkeligheten. Når det utvikler seg fra å være dyr til å bli menneske oppstår behovet for å tro på noe overopphøyet, som Gud, som har kontroll på sakene. Så fødes trosreligion. En lang lang tid det nok, men så begynner intelligensen å nå et så høyt nivå at spørsmålene begynner å stilles og så fødes ateisten som har behov for å ta helt avstand fra sitt forrige standpunkt. Men ateisme eller «Scientific Materialism» som jeg liker å kalle det er bare en antitese til trosreligion. Pendelen svingte helt over på andre siden og kan ikke finne hvile i virkeligheten der heller siden intellektets tørst etter å «bevise» at trosreligion er tull gjorde at dets konklusjoner egentlig var biased.
Neste utviklingsnivå, for du tror vel ikke at utviklingen stopper, er at den materialistiske fase avsluttes og en ny begynner. Det er mange mennesker på jorden i dag som er i denne bevisstheten, men ingen av dem leter etter «virkeligheten» gjennom vitenskapen og den legger derfor ikke merke til dem.
Denne bevisstheten kan for den ateistiske vitenskapmaterialist synes lik den de trosreligiøse besitter men den er en helt annen. Disse menneskene er lynende intelligente samtidig som de er bærere av denne høyere bevisstheten som har innebygd i seg en forståelse av ens egentlige identitet i forhold til universet. For vi er jo som barn av universet dets organer og bærere av de egenskaper det har..intelligens f.eks.
Husker du hva Einstein sa da han ble spurt om hva som var som var hans overordnede mål; “I want to know God’s thoughts – the rest are mere details. Det starter nå intelligensen har blitt lynende og innser at den alene ikke kan løse livmysteriet.


Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: