jump to navigation

SENSASJON: LYSHASTIGHETEN OVERSKREDET 23. oktober 2011

Posted by erty56 in Moderne Fysikk.
trackback

Hei igjen!

Nylig har fysikere ved det såkalte OPERA-eksperimentet påvist hastighet over lyshastigheten ved å sende en stråle av svært mange nøytrinoer, en type elementærpartikler. Forsøkene har pågått i flere år. De trodde selvsagt først at det måtte være noe feil eller usikkerhet som var forklaringen. Einsteins relativitetsteori sier jo at lyshastigheten er en øvre grense. Ingen feil som kunne forklare «overlyshastighets»-partiklene er funnet i eksperimentet. I tillegg kan ikke usikkerhet forklare dette, da hastigheten korrigert for maksimal usikkerhet fortsatt ligger over lyshastigheten. Slik sett er altså konklusjonen: Lyshastigheten er ingen øvre grense. Dette resultatet er imidlertid så spesielt at det må nøye etterprøves før vi kan vedta det som rett.

Einsteins relativitetsteori sier altså at lyshastigheten er en øvre grense. Vi kan betrakte et legeme i ro med hvilemasse m0
som gradvis beveger seg raskere og raskere og illustrere legemets energi E = mc2 grafisk.


Her ser vi at v=c er en asymptote, dvs. en verdi grafen nærmer seg i det uendelig fjerne. Lyshastigheten c = 3 x 10^8 m/s er altså en øvre grense. Noen har spekulert på om grafen «dukker» opp igjen på andre siden av asymptoten. Matematisk er det umulig for akkurat denne grafen. Men legger man litt fantasi til blir det jo noe annet. Dersom OPERA-eksperimentet er rett, må noe ved relativitetsteorien korrigeres. Dette betyr ikke det samme som at hele relativitetsteorien er feil. Den er bekreftet gang på gang ved forsøk, målinger og eksperimenter. La meg si det sånn: Isaac Newton var et geni. Nesten alt, men bare nesten, var rett i hans store verk Naturfilosofiens Matematiske Prinsipper. Man kan imidlertid se i boken at han ikke forsto akkurat dette med relativ bevegelse. Slik er det nok også med Einsteins teorier. Nesten alt, men bare nesten, er rett. Vitenskapen utvikles jo gradvis med tiden.

Her kommer løsning av forrige måneds:

OPPGAVE 2 – FINN TALLENE


Her kommer en ny, men lett, mattenøtt:

OPPGAVE 3 – ENKEL MULTIPLIKASJON

Hva blir 18 x 365,24 x 9 x 10.000 x 0 x 56 x 7,67 ?

Hilsen erty56.

Kommentarer»

1. SENSASJON: LYSHASTIGHETEN OVERSKREDET | Realfagshjørnet - 23. oktober 2011

[…] SENSASJON: LYSHASTIGHETEN OVERSKREDET […]


Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: