jump to navigation

VIL KOMETER UTRYDDE MENNESKEHETEN? 27. februar 2013

Posted by erty56 in Moderne Fysikk.
trackback

Hei igjen!

Etter nedfallet over Ural-området i Russland med flere tusen skadde nå nylig, tenkte jeg å si litt om kosmiske farer for menneskeheten. Det har alltid vært stor frykt for at kosmiske hendelser vil tilintetgjøre menneskeheten. Og de mer «nære» ting som klimakrise, miljø-ødeleggelser, krig med risiko for bruk av atomvåpen osv. Jeg lar de mer «nære» ting ligge, og holder meg til kosmiske fenomener.

Frykten for at kometer eller andre himmellegemer skal treffe jorden har alltid vært stor opp gjennom tidene. Dette er hovedsaklig ubegrunnet – men ikke helt. Kometer består av en kjerne med sten og metall omkranset av is. Når kometen nærmer seg solen blir den synlig ved at solen smelter av noe av isen, og dette gir en «komethale», som er en sky av is og damp i retning ut fra solen. Man antar at asteroider er kometer der isen er fordampet. Kometers baner er enten elliptiske eller parabolske. De parabolske forsvinner ut i det ytre rom og sees aldri igjen. De elliptiske vender tilbake igjen etter noe tid. Her følger en skisse over kometers baner:

feb01

Halleys komet følger en ellipseformet bane som gjør den synlig ca. hvert 76. år her på jorden. Forrige gang var 1986. Bilde av Halleys komet fra 1986:

feb02

Sannsynligheten for at en komet eller lignende himmellegeme skal treffe jorden er mikroskopisk liten. Dessverre befinner det seg svært mange slike himmellegemer i rommet. En teori sier at dermed vil et slikt himmellegeme treffe jorden hvert 26. millioner år. Det har gått 11 millioner år siden forrige nedslag, og det skapte en massedød. Dermed skulle vi statistisk sett være trygge i 15 millioner år til. Det finnes ikke noe 100% sikkert varslingssystem for slike nedslag idag, men vi får bedre og bedre kontroll med vårt nære – og ytre – rom. Det har blitt lansert mange ideer for å stanse himmellegemer med kurs for jorden. Bl.a. skyte en armert rakett, evt. med atomvåpen, mot et slikt legeme. Problemet med denne løsningen er at små eller større biter av legemet kan falle ned på jorden og allikevel skape stor skade. I tillegg vil bitene utgjøre strålingsfare. En annen ide er å skyte en rakett som skal feste seg til kometen og ved hjelp av rakettmotor endre kometens bane, slik at den ikke lenger er på kollisjonskurs med jorden. Dette er nok en løsning som vil virke – hvis man først kan klare dette. Det sier seg selv at en slik operasjon vil kreve uhyre presisjon. På den annen side har jo eksperimenter med dette såkalte amerikanske rakettskjoldet faktisk vært vellykkede. Å treffe en rakett med en annen rakett over så store avstander er ikke helt det samme, men noe som kanskje ligner litt – og igjen krever uhyre presisjon.

Solen er som kjent nødvendig for livet på jorden. Solen er en stjerne, og enhver stjerne går gjennom bestemte stadier. Vår sol er omtrent 5 milliarder år og ca. halvveis i sin levetid. Den “slukker” altså om ca. 5 milliarder år. I sluttfasen av sin levetid vil solen bli en rød kjempe og svelle ut til en størrelse omtrent 1 million ganger større enn idag. De innerste planetene i solsystemet vil bli slukt av solen og solen vil synes på omtrent hele himmelen og jorden koke av ild og lava. Så blir det helt dødt og solen ender som en hvit dverg. Til slutt slukner solen helt. Illustrasjon over sluttfasen, der jorden blir ødelagt:

feb03

Om ca. 2 milliarder år vil vår galakse melkeveien og nabogalaksen Andromeda danne et gigantisk 2-legeme system som kretser om hverandre, og etter lang tid krasje i hverandre ved at de dras gjennom hverandre. En slik kollaps vil selvsagt destruere alt liv som måtte være der. Resultatet av sammenstøtet kan bli en ny, ellipseformet galakse.

Ødeleggelse av jorden og hele vår galakse melkeveien kan kanskje virke skremmende. Men husk at dette vil skje milliarder av år frem i tid. Idag er solen derimot helt nødvendig for livet her på jorden.

Faren for et big crunch kan vi imidlertid avblåse. Et lukket univers sier at rommet vil trekke seg sammen tilbake til en singularitet, slik det var før big bang. Forskning viser derimot at universet (høyst sannsynlig) er flatt, dvs. at utvidelsen fortsetter, men etterhvert blir mindre. Det blir altså ingen big crunch. Med utvidelse menes at galaksene fjerner seg fra hverandre. Estimert tid mellom big bang og et evt. big crunch vil være ca. 2000 milliarder år. Så selv om 2-5 milliarder år er lang tid i menneskelig forstand, er det mer kort i kosmisk forstand.

Dersom menneskeheten skal overleve på svært lang sikt, må vi altså forlate jorden og kolonisere andre planeter. Det bør i denne sammenheng understrekes at planeter som har så gunstige betingelser for liv som vår planet jorden har, kan være noe sjeldent forekommende.

Her kommer løsningen av forrige måneds:

OPPGAVE 24 – SIRKLER

feb04
Man kan sette opp 2 ligninger av figuren. Først ser vi at

x + r + r = 8       (blå r)

x + 2r = 8

x = 8 – 2r

Og ved pytagoras setning

r² + r² = (x + r)²

2 r² = (8 – 2r + r)²

2r² = (8 – r)²

2r² = 64 – 16 r + r²

r² + 16 r – 64 = 0

[(r + 8)²] = √ [64 + 8²]

r + 8 = +/- √ [128]

r = +/- 8 √[2] – 8 = 8 √[2] – 8

 

Her kommer en ny mattenøtt:


OPPGAVE 25 – ET ENKELT TALL

Hvilket tall har samtlige av følgende egenskaper:

– Tallet blir lik seg selv om man kvadrerer det
– Tallet blir lik seg selv om man opphøyer det i hvilken som helst potens n.
– Dersom man deler tallet på seg selv gir divisjonen tallet
– Dersom man trekker ut kvadratroten av tallet, fremkommer tallet nok engang

 

Neste artikkel kommer i mars. Hilsen erty56.

Kommentarer»

1. Stig Rune Pedersen - 27. mars 2013

Nei, menneskeheten kommer ikke til å bli utryddet av himmelegemer! Vi har som andre unge sivilisasjoner «babysitters» .
Se her hvordan «the babysitters» kommer opp bakfra og gjør russermeteoren om fra 70000 hiroshimabomber til 30.


Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: