jump to navigation

HUBBLE – BILDER UT I TID OG ROM 29. april 2013

Posted by erty56 in Moderne Fysikk.
trackback

Hei igjen!

Når jeg ser gjennom innleggene mine, så føler jeg nok at Hubble-teleskopet fortjener en plass i bloggen. Særlig når man tar i betraktning at dette hittil kraftigste teleskopet har gitt oss bilder man tidligere bare kunne drømme om. Hubble har ikke bare gitt oss mye nytt materiale, det har sett så langt at selve Big Bang-teorien har blitt satt på prøve. Et vanlig estimat for universets alder er 13,7 milliarder år. Når Hubble tar bilder 13 milliarder lysår unna, tar det egentlig bilde av universet slik det så ut for 13 milliarder år siden. Hubble har sett langt tilbake, og det fine er at disse bildene har styrket teorier vi gjerne vil ha bekreftet. Her følger et bilde Hubble tok ca. drøyt 13 milliarder lysår unna – eller slik det så ut for ca. drøyt 13 milliarder år siden:

juni1
Man kan se at i det relativt unge univers er det dannet former for stjerner og galakser. Ved å forsøke å se enda lenger tilbake, har bildene blitt gradvis mørkere. Dette styrker Big Bang-teorien, da denne sier at universet utviklet seg fra en singularitet til gradvis større himmellegemer. Først en slags “ursuppe”, så atomer, så stjerner, så galakser, så galakser i mer moderne forstand. Det bør i denne sammenheng nevnes at Big Bang-teorien er styrket av mange tidligere eksperimenter og observasjoner. Det unike med Hubble-teleskopet er at vi har sett så langt tilbake i tid. Her følger skisse av tiden fra Big Bang til nå:

juni2

Denne figuren er svært forenklet og viser universets faser. Estimatet 13,7 milliarder år er mest vanlig, men ingen sikker viten. Det er en rekke momenter og observasjoner som gjør at jeg mistenker at det er eldre, eller ihvertfall at det kan være eldre. Ifølge en artikkel i vitenskapsbladet Scientific American er det gjort observasjoner i melkeveisystemet som man mener er 15 milliarder år gamle. Dette er bare et eksempel av flere. Melkeveien er forøvrig vår egen galakse, der vårt solsystem befinner seg i den ytre delen av systemet. Melkeveien er igjen bare en av universets utallige galakser. Bildet som viser vårt unge univers for 13 milliarder år siden gjør meg også noe skeptisk. Skulle et så komplekst univers med disse galaksene osv. oppstått så fort? Og attpåtil vært gjennom flere faser først. Det finnes dessuten også teorier som sier at universet er eldre enn standard-estimatet på 13,7 milliarder år. Det var lenge vanlig i mye engelskspråklig litteratur å anta ca. 15 milliarder år, men det er ikke fullt like vanlig lenger. Vet dette 100% sikkert gjør jeg uansett ikke.

Hva er så egentlig en teori? I fysikken formulerer man hypoteser. Dersom disse bekreftes ved (helst gjentatte) forsøk, målinger og eksperimenter “vedtas” de som lover. Her finner man et lite skille mellom fysikk og matematikk. Matematikken har en basis av lover som kalles aksiomer. I tillegg kommer formler, prinsipper osv. Dersom man kan føre et bevis for at en matematisk regel alltid og unntatt alle tenkelige unntak er korrekt, er denne 100% sikker. Omvendt vil kun et eneste moteksempel forkaste en teori selv om den skulle være aldri så brukbar ellers. I fysikken er vi bare nesten 100% sikker når hypotesen bekreftes. Tilsvarende matematikkens aksiomer har vi visse postulater i fysikken. Nesten 100% sikker overgår forøvrig sikkerheten i annen naturvitenskap og ligger svært mye høyere enn f.eks. i samfunnsvitenskapen.

 

Her kommer løsningsforslag til forrige måneds:

OPPGAVE 26 – TOGETS HASTIGHET

Bruker relativ betraktning der jeg kaller det ene togets hastighet v1 og det andres hastighet v2

Først kjører de forbi hverandre (i motsatte retninger):

v1 + v2 = (350 m + 450 m) / 8 s = 800 m/8s = 100 m/s

v2 = 100 m/s – v1

Så kjører det ene forbi det andre (begge i samme retning):

v1 – v2 = (350 m + 450 m)/ 16 s = 800 m/16 s = 50 m/s

v1 – (100 m/s – v1 ) = 50 m/s

2 v1 = 150 m/s

v1 = 75 m/s

v2 = 100 m/s – v1 = 100 m/s – 75 m/s = 25 m/s

Det som kjører saktest har hastigheten 25 m/s

 

Her kommer en ny mattenøtt:

OPPGAVE 27 – PROSENT-NØTT

Gitt fire tall N1, N2, N3 og N4. N2 er 25 % større enn N1. N3 er 20 % større enn N2. N4 er x % mindre enn N3. For hvilken verdi av x er N1 = N4 ?

Neste artikkel kommer i mai. Hilsen erty56.

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: